VÄLKOMMEN HIT!fredag 12 augusti 2011

Reservage med mjöl och tandkräm


Jag och dottern har testat reservage med mjöl och tandkräm, en slags batik. Roligt var det och spännande att se slutresultatet. Jag hade tyvärr varit litet för snål med färgen på vissa lappar. Jag blandade ut den för mycket, så den rann in under degen, vilket ju INTE var meningen. Men tycker att de blev rätt bra i alla fall.

3 kommentarer:

Shi sa...

Hej! Va fint ni har gjort!
Jag planerar att göra en haori (japanskt samurai-jacka) och funderar på om man kan använda samma teknik för att skapa kil-mönster utmed ärmens öppning. Det skall vara ganska stora, vita områden.

Vad hade du för blandning av mjöl och tandkräm? och var det bara vanlig batikfärg som du sedan doppade tyget i?

tacksam för alla tips! <3
kram/ Shi

a-Luna sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
a-Luna sa...

Jag blandade 1 dl vetemjöl med 1 dl vatten och spred ut degen med en plastspruta. Degen kan göras mycket tjockare också men då kan den inte spridas ut med spruta utan istället med t ex pensel. Kanske bättre så för dig om det gäller stora områden! Tandkrämen använde jag utan att blanda den. Använde pensel och målade på tyget med tandkrämen. Tandkräm och mjöl är alltså olika tekniker.. Färgen var vanlig textilfärg som jag målade på med stora penseldrag på tyget, efter att det torkat alltså. Sedan fixerades färgen med strykjärn. Vill du ha krackeleringar så knäcker du degen när den torkat innan du målar på färg. Om det gäller stora tygbitar så visst kan du säkert använda batikfärg och doppa ner i den istället för att måla med pensel. Råddigt skrivet, men.. Lycka till :)